Argentina kohus asub uurima Franco diktatuuri kuritegusid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francisco Franco Bahamonde.
Francisco Franco Bahamonde. Foto: SCANPIX

Argentina kohus asub uurima Hispaania eksdiktaator Francisco Franco Bahamonde režiimi kuritegusid.

Apellatsioonikohus muutis alama astme kohtu otsust, mis tõkestas Argeninas elavate lähedaste hagi kahe nende hispaanlasest sugulase mõrva asjaolude uurimiseks, vahendas BBC.

Hispaania seaduste kohaselt aegusid Franco režiimi kuriteod juba 1977. aastal väljakuulutatud amnestiaga, mille käigus vabastati süüst kodusõja ajal ja sellele järgnenud perioodil toimepandud kuritegude eest vastutavad isikud.

Generalissimus Franco suri 1975. aastal, olles Hispaaniat valitsenud 1939. aastast alates. Hispaania kodusõja-aegne kangelane Franco kindlustas Falangele (FE) ehk Hispaania Natsionaalsündikalistliku Pealetungi Komiteede Traditsionalistlikule Falangile ainupartei staatuse.

Viimastel aastatel on vabatahtlikud teinud aga suuri jõupingutusi, et totalitarismi kuritegude ohvrid maetaks massihaudadest ümber perekonnakalmistutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles