Hollandis avastati filmilint saja aasta tagusest laevahukust

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SS Eastland
SS Eastland Foto: Ekraanitõmmis

Hollandis avastati filmilint 1915. aastal aset leidnud laevahukust USAs Chicago jõel, mille tagajärjel hukkus 844 inimest.

Esimesed teadolevad kaadrid sada aastat tagasi aset leidnud tragöödiast avastas Chicagos asuva Illinoisi ülikooli doktorant Jeff Nichols, kes uuris Esimesest maailmasõjast pärinevaid materjale, vahendas uudisteagentuur AP.

20 aastat Chicagos elanud Nicholsi sõnul avastas ta filmilindi Hollandi kroonikate hulgast. «Chicago ajalooga kursis olevale inimesele on see sama kergesti äratuntav kui Titanic,» rääkis Nichols.

Pärast video avastamist leiti koopia sellest ka ühes teises muuseumis ning ekspertide hinnangul võib neid veel olla.

SS Eastlandi pardal oli 2500 inimest, kui see 1915. aasta juulis Chicago jõel kummuli keeras. Laeval olid ettevõtte Western Electric töötajad ja nende perekonnad, kes olid teel Michiganis toimunud firmapeole. Teadolevalt viimane õnnetuses ellu jäänud inimene, 102-aastane Marion Eicholz, suri mullu novembris.

Videot laevahukust on võimalik näha siit (kaadrid laevast algavad 9:10).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles