Endine luurejuht: Pakistan ilmselt teadis bin Ladeni peidupaika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani ajaleht Osama bin Ladeni tapmisest
Pakistani ajaleht Osama bin Ladeni tapmisest Foto: SCANPIX

Pakistani tähtsaim luureagentuur tõenäoliselt teadis, kus Osama bin Laden end varjab ja lootis teda vahetuskaubana kasutada, kuid USA eriüksuslase tapsid ta 2011. aastal, ütles endine luurejuht.

Ametkondadeülese luure (Inter-Services Intelligence - ISI) endine juht kindralleitnant Asad Durrani, kellele agentuur allus 1990.-92. aastani, andis teisipäeval usutluse telekanalile Al-Jazeera.

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhile Osama bin Ladenile jõuti jälile 10 aastat väldanud inimjahi tulemusena Islamabadi lähedal asuvas Abbottabadi garnisonilinnas, kus paikneb Pakistani sõjaväeakadeemia. Seesugune peidukoht viis vägisi arvamusele, et Pakistani võimud tegid Al-Qaedaga koostööd.

Pakistani valitsus määras komisjoni asja uurima, kuid see ei leidnud ühtki fakti väite toetuseks. Siiski ei välistatud lõppjäreldustes praeguste või endiste ametnike «tõenäoliselt eitatavat toetust».

Durrani ütles vastuseks küsimusele, kas bin Laden võis elada sõjaväelinnas mõjuvõimsa ISI teadmata: «Minu hinnangul on täiesti võimalik, et nad (ISI) ei teadnud, aga tõenäolisem on, et nad teadsid seda.»

«Ja idee oli selles, et õigel hetkel tehakse asukoht teatavaks. Ja õige aeg oleks olnud siis, kui saad quid pro quo (kaup kauba vastu) - kui sul on keegi nagu Osama bin Laden, ei anna sa teda niisama lihtsalt Ühendriikidele üle.»

Durrani rõhutas, et tal ei ole asja kohta kindlaid andmeid, kuid tema arvates võis Pakistan loota, et bin Ladenit annab kasutada Afganistani tuleviku asjus suurema sõnaõiguse väljakauplemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles