Obama palus kongressil toetada laiendatud sõjategevust ISi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama palus kolmapäeval kongressilt toetust äärmusrühmituse IS (Islamiriik) vastaseks laiendatud sõjategevuseks, millel oleks küll teatavad piirangud maavägede kasutamisele.

Kirjas seadusandjatele sõnas Obama, et tema sõjaliste volituste suurendamine «näitaks maailmale, et ollakse ühtsed oma tahtes» alistada Süürias ning Iraagis suuri territooriume vallutanud pühasõdalased.

Alates 2014. aasta keskpaigast on USA juhitud koalitsioon korraldanud ISi vastu õhulööke.

Iraagi armee plaanib sunniitlike radikaalide vastu suurpealetungi järgmise paari kuu jooksul.

IS on «ohuks Iraagi, Süüria ning kogu Lähis-Ida inimestele ning stabiilsusele, samuti USA julgeolekule,» sõnas Obama kirjas.

«Kontrolli alt väljununa ohustab IS ka Lähis-Ida piiridest välja jäävaid piirkondi, sealhulgas Ühendriike,» ütles ta.

IS on tapnud praeguseks neli USA pantvangi.

Obama ettepanek ei annaks aga volitusi rakendada «pikaajalistel operatsioonidel» USA maavägesid, mis välistab territooriumite okupeerimise ning rahutagamismissioonid.

Uued volitused kehtivad kolm aastat, juhul kui kongress ei otsusta neid pikendada.

Obama kinnitas, et ISi vastasest sõjast ei kujune Ühendriikidele veel üks pikaleveniv konflikt nagu oli Iraagis või Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles