Putin: piiriküsimused lahendatakse koostöös Donetski ja Luganskiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Valgevene president Aleksander LUkašenka täna Minskis.
Vladimir Putin ja Valgevene president Aleksander LUkašenka täna Minskis. Foto: SCANPIX

Minski kõnelustel otsustati lahendada Ukraina piiriküsimused koostöös Donetski ja Luganski rahvavabariigiga, ütles Vene president Vladimir Putin.

«Piiriprobleemide lahendamisega seotud küsimused koordineeritakse Donbassi võitlejatega,» ütles ta.

Lisaks on osapooled kooskõlastanud Vene presidendi sõnul terve rea konfliktile pikaajalise poliitilise lahenduse leidmisega seotud küsimusi. «Üks neist on põhiseadusreform, mis peab katma Donbassi elanike seaduslikke õigusi,» lausus ta.

Veel leppisid osalised kokku «Donetski ja Luganski oblastite mõnedele aladele eristaatuse andmise seaduse jõustamises ning terves reas majandus- ja humanitaarküsimustes».

Allkirjastatud dokumendi 11. säte näeb ette Ukrainas põhiseadusreformi läbiviimise ja uue põhiseaduse rakendumise 2015. aasta lõpus.

Selle keskseks elemendiks on detsentraliseerimine, mis arvestab Donetski ja Luganski oblastites paiknevate teatud alade eripäradega ja on koordineeritud kõnealuste alade esindajatega, ning püsiva seadusandluse rakendamine, millega antakse 2015. aasta lõpuks Donetski ja Luganski oblastite teatud piirkondadele eristaatus. Mida see täpselt pikemas perspektiivis tähendab, ei ole praegu kindel.

Dokumentides ei mainita küll kordagi sõna «autonoomia» ja president Petro Porošenko kinnitas, et isehakanud rahvavabariigid seda ei saa. 

«Tungivast pealekäimisest hoolimata ei nõustunud me ühegi autonoomiastaatusega. Me rõhutasime täna, et teeme seda detsentraliseerimiseks mõeldud põhiseadusmuudatuste raames,»  ütles riigipea.

«Me ei nõustunud ka föderaliseerimist käsitleva kompromissiga. Selles dokumendis ei ole föderaliseerimist ega autonoomiat,»  rõhutas Porošenko pärast Minski kõneluste lõppu.

Sellegi poolest on dokumendi mõningad punktid tekitanud kahtlusi, et separatistidele on Kiievi seisukohast tehtud liiga suuri järeleandmisi ja tegelikult liigutakse autonoomia poole, kirjutab Ukraina ajaleht Zerkalo Nedeli.

Mida lubab erikord mõningatele Donbassi piirkondadele?

  • Millistele piirkondadele täpselt erikohtlemine osaks saab, otsustab ülemraada. Esialgu kehtestatakse neis piirkondades ajutine omavalitsuste erikord.
  • Aasta lõpuks läbiviidava põhiseadusreformiga kaasneb detsentraliseerimine, mille läbiviimisel lubatakse arvestada Donetski ja Luganski oblasti piirkondlike eripäradega. Sealjuures kinnitatakse teatud piirkondadele kehtima jääv erikord.
  • Kontrolli oma rahvusvaheliselt tunnustatud riigipiiri üle saab Ukraina pärast seda, kui Donbassi piirkonnas on toimunud kohalikud valimised.
  • Leppe lisades tuuakse välja, et piirkonnale antakse muuhulgas keelelise enesemääramise õigus; õigus osaleda kohalike omavalitsuste juhtide, prokuröride ja kohtunike määramisel; eraldi korrakaitseüksuste loomine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles