Space X saatis kosmosesse meteoroloogiajaama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA firma SpaceX saatis eile kanderaketiga Falcon 9 kosmosesse 340 miljonit USA dollarit maksva meteoroloogiajaama (DSCOVR).

«Falcon alustas Canaverali neemelt lendu kell 18.03 vedades meteoroloogiajaama,» kinnitas NASA eestkõneleja George Diller.

DSCOVR asus teele Maa ja Päikese vahel paiknevasse esimesse Lagrange'i punkti (L1). Reis kestab 110 päeva, millele järgneb 40 päeva aparatuuri testimist.

Satelliidi eesmärk on anda teavet ja hoiatusi päikese võimalikust ohtlikust tegevusest ja magnettormidest.

Ekspertide sõnul aitab DSCOVR teha ettevalmistusi niiöelda kosmoseilmast tulenevateks ohtudeks ning võimaldab neile paremini reageerida. Seetõttu suudetakse paremini kaitsta Maal paiknevat taristut, tarbijaid ja tööstusi.

«Falcon [9] tõusis õhku, saates süvakosmose meteoroloogiajaama miljoni miili pikkusele teekonnale eesmärgiga kaitsta planeeti Maa,» ütles NASA kommentaator George Diller raketi õhkutõusmise hetkel.

Viis aastat kestva missiooni peamine eesmärk on jälgida kosmoseilma. Satelliidi ehitamise algne idee pärineb USA ekspresidendilt Al Gore'ilt, kes unistas Maad jälgivast ja sellest reaalajas pilte pinnale saatvast satelliidist. Aparaadiga taheti suurendada keskkonna-alast teadlikkust planeedi haprusest.

Tehiskaaslase teisejärguliseks eesmärgiks on koguda teavet Maal heljuvatest osakestest, osoonist ja kiirgustasemetest.

DSCOVR vahetab välja nüüdseks juba aastaid planeeritust kauem tegutseva satelliidi ACE. Uue meteoroloogiajaama edastatav teave peaks olema eelkäijaga samal tasemel, ütlesid ametnikud.

DSCOVR ehitati 1990. aastate lõpus ja tollal tunti seda Triana nime all. Missiooni tühistas 2001. aastal tollase presidendi George W. Bushi valitsus. NASA pani tehiskaaslase kalevi alla ning otsustas seitse aastat hiljem, et selles sisalduv tehnika on veel rakendatav. Seejärel muudeti satelliidi nimi DSCOVR-iks ja selle instrumendid kohandati päikesetuulte reaalajas andmete kiireks edastamiseks.

Ettevõtmises teevad koostööd USA õhuväed, USA kosmoseagentuur NASA ja Ühendriikide riiklik ookeani- ja atmosfääriamet (NOAA).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles