Saksa valitsus tahab pikendada tuumajaamade eluiga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaenergiavastaste protestimarss eile Berliinis.
Tuumaenergiavastaste protestimarss eile Berliinis. Foto: SCANPIX

Saksa kantsleri Angela Merkeli juhitav paremtsentristlik valitsus kavatseb pikendada tuumajaamade kasutusaega keskmiselt 12 aasta võrra.

Eile ligi 12-tunnisteks veninud läbirääkimiste tulemusel otsustasid valitsuse liikmed jagada tuumaelektrijaamad kahte gruppi, vahendas Reuters.

Uuemate ja seega turvalisemate jaamade kasutusaeg pikeneb 14 aasta võrra, vanemate oma 8 aasta võrra.

Saksamaal on 17 tuumajaama. Gerhard Schröderi valitsus otsustas 2000. aastal, et jaamad pannakse kinni 2021. aastaks. Just seda tärminit püüab Merkeli valitsus nüüd edasi nihutada.

Otsus tuumajaamadest on tekitanud valitsuses lahkarvamusi. Tööaja pikendamise vastu on olnud keskkonnakaitsjad. Eile avaldas tuhat inimest otsuse vastu meelt kantsleri ametiruumide juures Berliinis.

Otsus pikendada tuumajaamade eluiga on Merkeli energiapoliitika nurgakivi. Kantsleri jaoks on see väga tähtis, kuna viimased arvamusküsitlused on näidanud valitsuse populaarsuse vähenemist.

Tuumajaamade tegevusaja pikendamist hakkab parlament hääletama veel septembris. Valitsuse arvates piisab hääletusest alamkojas, opositsiooni väitel tuleb viia hääletus läbi ka ülemkojas.

Sakslased suhtuvad eelarvamusega tuumajaamadesse nende turvalisusriskide ja siiani lahendamata tuumajäämete teema tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles