Aserbaidžaan hoiatas relvaabi eest Ukrainale

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev. Foto: SCANPIX

Aserbaidžaan distantseeris end eile USA algatusest relvastada Ukrainat venemeelsete separatistidega võitlemiseks, kartes konflikti tagajärgede pärast omaenda julgeolekule ja stabiilsusele.

«Üldiselt on Aserbaidžaan konfliktide sõjalise lahendamise vastu. Me usume, et praeguses maailmas on võimsamaid vahendeid konfliktide lahendamiseks, kui sõjalised [sammud],» ütles intervjuus Financial Timesile president Ilham Alijevi pressiesindaja Ali Hasanov.

Aserbaidžaan väldib välispoliitikas selget seisukohta ida-lääne teljel, kuid hääletas mullu ÜROs siiski Krimmi annekteerimise vastu ja Ukraina territoriaalse terviklikkuse poolt.

Ukraina konflikt seab võimud Bakuus kohmaka valiku ette – Alijevi administratsiooni on ühteviisi häirinud nii demokraatiat pooldavad protestid Kiievis kui Venemaa vastureaktsioon.

Alijevi ja tema valitsuse ülimad prioriteedid on iseseisvuse säilitamine pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist ning siseriiklik poliitiline rahu.

Alijev ajab Aserbaidžaanis karmi käe poliitikat ning surub maha sõltumatut meediat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles