Fotod: laevakaitsjate elu Indias

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indias Chennai linnas viibiva 14 eestlasest laevakaitsja igapäevaelu möödub nende endi sõnul rutiinselt, sest see aitab neil koduigatsust natukenegi leevendada.

Laevakaitsja Dmitri Pappel kirjeldab, et mehed on omavahel kohustused ära jaotanud. «See rutiin on üks võimalustest ületada koduigatsust. Igapäevased käimised toiduainete järgi on saanud rutiiniks. Kohustused meeste vahel on ära jaotatud - üks käib sisseoste tegemas, teine kokkab jne,» räägib Pappel.

Samuti käivad nad regulaarselt India inimõiguste komisjonis, kuhu esitasid kaebuse politsei vastu, keda nad süüdistavad inimõiguste rikkumises ja võimu kuritarvitamises.

Kõigi Seaman Guard Ohio pardal olnud 35 mehe toetuseks on loodud Facebookis leht, millega üritatakse nende olukorrale tähelepanu püüda. Sinna postitatakse pilte nende igapäevategemistest, kuid ka erinevaid uudiseid seoses laevakaitsjate kaasusega.

Sõbrapäeval korraldavad Põhja-Tallinna valitsus ja MTÜ «Mehed Indiast Koju» Salme kultuurikeskuses heategevusliku tasuta kontserdi, et taas juhtida avalikkuse tähelepanu Indias kinnipeetavatele laevakaitsjale. Laupäeval, kell 16 algaval kontserdil astuvad üles ansambel Jäääär ja Stanislav Bulganin. Enne kontserdi algust tutvustavad laevakaitsjate pereliikmed asjade praegust seisu.

Laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud piraadikütid, nende seas 14 eestlast ja kuus britti, võeti 2013. aasta oktoobri keskel India võimude poolt kinni. Mehi süüdistati India territoriaalvetesse sisenemises, illegaalse kütuse tankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises. Oktoobri lõpus pandi mehed vangi, kust nad aprillis kautsjoni vastu vabanesid.

2014. aasta juulis leidis kohus, et süüdistustel pole alust ning vabastas laevakaitsjad kõikidest süüdistustest. Umbes poolteist kuud hiljem kaebas süüdistaja aga otsuse edasi ning nüüd ootavad laevakaitsjad India ülemkohtu istungit. Meeste advokaat on öelnud, et süüdistustest vabastamise otsus on endiselt jõus ning nii kaua kui kõrgeim kohus seda peatanud pole, tuleb laevakaitsjatele nende dokumendid tagastada. Välisministeeriumi väitel pole õigeksmõistev otsus jõustunud, sest süüdistaja kaebas selle edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles