Rõivas Brüsselis: Minski lepe on võimalus, kuid mitte läbimurre

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa valitsusjuhtide kohtumine.
Euroopa valitsusjuhtide kohtumine. Foto: Valitsuse pressibüroo

Euroopa Liidu valitsusjuhid ja riigipead avaldasid Euroopa Ülemkogul lootust, et Minskis sõlmitud uued kokkulepped viiakse ellu tähtajaks, samas ollakse vastupidiste arengute korral valmis edasi liikuma eelnevalt kokkulepitud sammudega Venemaa survestamiseks, lõpetamaks agressioon Ukrainas.

Minski rahukõnelustest andsid ülevaate Ukraina president Petro Porošenko, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ning Prantsusmaa president François Hollande, vahendas valitsuse pressiesindaja.

«On oluline, et relvarahu jõustuks ja Minskis kokku lepitud tingimused seekord ka päriselt täidetaks. Pärast viimast relvarahu, mis sõlmiti Minskis viis kuud tagasi, on surma saanud üle 5000 inimese, sealhulgas palju tsiviilelanikke. Tänases kokkuleppes on palju detaile, mis vajavad edasist tööd ja lepingu edukuse määrab tingimuste reaalne täitmine,» ütles Rõivas.

«Meil ei ole illusioone, et tegemist oleks lihtsa ülesandega, kuid olukorra tõsidust arvesse võttes on see üks viise edasi liikuda,» nentis Rõivas ja lisas, et ELi kolleegide vahel valitseb selles küsimuses täielik üksmeel.

Kreeka peaminister Alexander Tsipras andis kolleegidele ülevaate olukorrast Kreeka majanduses ning oma valitsuse plaanidest.

Peaminister Rõivas on seisukohal, et Kreeka ainus võimalus majanduslikust madalseisust välja tulla, on jätkata alustatud reformidega ning kinni pidada eelmiste valitsuste võetud kohustustest.

Samuti oli Ülemkogul teemaks julgeolekuolukord Euroopas pärast terrorirünnakuid Pariisis. Peaminister Rõivase sõnul tuleb turvalisuse tõhustamiseks täielikult kasutada olemasolevat Schengeni raamistikku.

«Samuti tuleb Schengeni ala tugevdamiseks vastu võtta e-piiride pakett ja lennureisijate broneeringuinfo (PNR) direktiiv, mis hõlmab ka Euroopa Liidu siseseid lende,» ütles Rõivas. «Tuleb kaitsta meie ühiseid väärtusi ja astuda otsustavalt vastu nendele, kes neid ohustavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles