Tsipras: troikat ei ole enam olemas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras
Kreeka peaminister Alexis Tsipras Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister Alexis Tsipras saavutas eile Euroopa Ülemkogul mõnetist edu oma Euroopa Liidu kolleegide veenmises vajaduses korraldada ümber Ateena abiprogramm.  Tsiprase sõnul on Kreeka lõpetanud koostöö laenuandjate troikaga - EL, IMF ja Euroopa Keskpank.

«Unustage programm, seda ei eksisteeri enam. Samuti ei ole enam olemas troikat,» lausus Tsipras.

«Kreeka ei luba end šantažeerida ega kavatse ise väljapressimisega tegeleda,» ütles Tsipras Ülemkogu järel Brüsselis pressikonverentsil. Valitsusjuhi sõnul on Kreeka lõpetanud koostöö laenuandjate troikaga - EL, IMF ja Euroopa Keskpank - mis teostab järelevalvet abiprogrammi tingimuste täitmise üle.

Tsipras jõudis eurotsooni rahandusministreid koondava eurogrupi juhi Hollandi rahandusministri Jeroen Dijsselbloemiga kokkuleppele alustada reedel tehnilisi kõnelusi ühisosa leidmiseks ajutise võlakokkuleppe üle enne esmaspäevast eurotsooni rahandusministrite kohtumist.

Kreeka seisab silmitsi võimaliku lahkumisega eurotsoonist seoses riigile antud 240 miljardi euro suuruse EL-i ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) abiprogrammi lõppemisega veebruari lõpus, ehkki EL-i liidrid on kinnitanud Ateena jäämist eurotsooni.

Kreeka peaminister arutas enda sõnul oma kolleegidega kuue kuu pikkust nn sildprogrammi, mis annaks Kreekale aega uue programmi väljatöötamiseks, mis oleks vastuvõetav laenuandjatele ning teeks lõpu kriisile.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile, et kompromiss on võimalik. Ta nimetas oma esimest kohtumist Tsiprasega sõbralikuks.

«Tervitasime teineteist sõbralikult. Õnnitlesin teda valimisvõidu puhul,» ütles värskelt Minskist Ukraina konflikti teemaliselt tippkohtumiselt saabunud Merkel. «Näitasin omalt poolt üles soovi teha koostööd. Peame nüüd uurima, milles suudame kokku leppida.»

Kreeka on teinud ettepaneku täita praegust programmi 70 protsendi ulatuses, ent muuta sellest 30 protsenti, mida Ateena peab endale kahjulikuks.

Samuti soovib Kreeka septembrini saada laenu, et võita aega läbirääkimisteks uue reformi- ja abipaketi üle.

Kreeka riigivõlg on 315 miljardit eurot ehk üle 177 protsendi riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles