Venemaa ei andnud Minskis lubadust Savtšenko vabastada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadja Savtšenko süüaluse puuris.
Nadja Savtšenko süüaluse puuris. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko tõstatas neljapoolsetel Minski kõnelustel Venemaal vangis viibiva lenduri Nadežda Savtšenko vabastamise küsimuse, kuid Moskva jagas vaid selgitusi ega andnud mingeid lubadusi, ütles Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskovtäna Interfaxile.

Peskov kommenteeris Porošenko avaldust, mille põhjal sai ta Savtšenko vabastamise küsimusele vastuseks, et seda tehakse pärasti arstlikku läbivaatust ja kui uurijad on teinud sellest vajalikud järeldused.

«Tõesti, Ukraina pool tõstatas tippkohtumisel Savtšenko küsimuse. Vene pool ei saanud selles asjas mingeid lubadusi anda. Nadežda Savtšenko on praegu uurimise all ja tema süü või süütuse otsustab kohus,» seletas Peskov.

Ta tunnistas, et piloodi vabastamise toetuseks võtsid kohtumisel sõna ka Prantsuse president François Hollande ja Saksa kantsler Angela Merkel. «Neile anti selgitusi.»

Aidari vabatahtlike pataljoni ridades võidelnud sõjaväelendur Savtšenko langes mullu juunis Donbassi separatistide kätte ning viidi salaja üle piiri Venemaale, kus talle esitati süüdistus ajakirjanike Igor Korneljuki ning Anton Vološini tapmisele kaasaaitamises Luganskis.

Piloot pole end süüdi tunnistanud ja detsembri keskel alustas ta näljastreiki.

Sel teisipäeval otsustas Moskva kohus pikendada Savtšenko suhtes algatatud kriminaaluurimist 13. maini.

Porošenko nõudis enda sõnul Minski kohtumisel Savtšenko vabastamist. «Me ei nõustunud üksnes vangide vabastamisega, vaid nõudsime ka Venemaalt juba 60 päeva näljastreiki pidanud ja ebaseaduslikult vahi all viibiva Nadja Savtšenko vabastamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles