Kreekal jääb euroalas püsimise leppeks järjest vähem aega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) allikas kinnitas täna AFP-le, et kreeditorid võivad nõustuda Kreeka peaministri Alexis Tsiprase sooviga ja arutada Kreeka vana abiprogrammi asendamist uuega, aga Kreekal jääb järjest vähem aega ja tagajärjeks võib olla riigi lahkumine euroalast.

Tsipras on võimuletulekust peale nõudnud vana abiprogrammi tühistamist ja Saksamaa on omakorda nõudnud vana abiprogrammi lõpuleviimist. Juhul kui kokkulepet ei sünni ja vana abiprogramm veebruari lõpus lõpeb, jõustub kohe Kreeka võlgade tagasimaksmise kohustus ja sel aastal tuleks tasuda 22,5 miljardit eurot. Peale selle on Kreekal raske saada uut raha ja maksejõuetus võib saabuda kiiresti.

Saksa Frankfurdi pangadusringkondades öeldi, et Kreeka lahkumine euroalast ei olegi ehk nii dramaatiline, kui mõista antakse. Näiteks Saksa rahandusministeeriumi majandusnõunik Thiess Büttner kirjutab Handelsblattis, et Kreeka nõudmistele järeleandmine võib euroala seisukohalt olla isegi ohtlikum kui Kreeka euroalast lahkumine.

Saksa Der Spiegelile intervjuu andnud Kreeka rahandusminister Gianis Varoufakis aga püsis kindlalt seisukohal, et Kreeka võlgu tuleb kustutada. «Kõik teavad ju, et Kreeka ei tule oma praeguste võlgadega ilma uue leppeta kuidagi toime,» ütles ta.

Kreeka esindajad kohtusid reedel Brüsselis kreeditoridega enne esmaspäeval toimuvat euroala rahandusministrite kohtumist ja arutasid võimalikke lahendusi. EL-i esindaja kinnitas, et ei välista võimalust, et arutusele tuleb uus abiprogramm.

Soome peaminister Alexander Stubb ütles Reutersile, et on Kreeka pärast väga mures. Aeg hakkab otsa saama, esmaspäeval on vaja igal juhul kokkulepet, ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles