Stoltenberg: NATO ei näe Venemaa suunalt ohtu Balti riikidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO ei näe Venemaa suunalt otsest ohtu Balti riikidele ja teistele alliansi liikmetele, kuid Moskva peab austama teiste riikide suveräänsust, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg eile intervjuus raadiojaamale Kommersant FM.

«Me ei näe mingit otsest ohtu NATO liikmesriikide suhtes, kuid me jälgime, et Venemaa kannaks vastutust rahvusvahelise õiguse rikkumise eest, me näeme tendentsi, et Venemaa kasutab jõudu, nii nagu see oli Gruusias, Moldovas, Krimmis ja praegu Ukraina idaosas,» ütles Stoltenberg.

«See tekitab meis muret ning just seetõttu kohandame oma jõude, jõudude ülesehitust, võttes arvesse muutused julgeolekutingimustes,» sõnas ta.

«Me tahame tõsta meie jõudude lahingvalmidust ning seepärast tugevdame meie kollektiivkaitset, selleks, et NATO saaks tulevikus kaitsta kõiki NATO liikmeid,» ütles alliansi juht.

Stoltenbergi sõnul ei püüa NATO tekitada vastasseisu Venemaaga.

«Me püüame luua konstruktiivsed partnerlussuhted, kuid me ei saa kompromiteerida põhimõtteid, millel põhineb julgeolek. Samas tahan selgelt öelda, et Venemaa peab järgima reegleid, peab austama kõikide riikide suveräänsust,» ütles ta.

«Venemaa peab kinni pidama fundamentaalsetest õigustest, näiteks austama naaberriikide piire,» lisas Stoltenberg.

Ta rõhutas, et Venemaa rikkus Ukraina suhtes rahvusvahelist õigust ning see määratles alliansi edasise poliitika.

«Kõigel, mida me teeme, on kaitseiseloom, proportsionaalne tegevus. See vastab täielikult meie rahvusvahelistele kohustustele,» sõnas Stoltenberg.

Stoltenberg käsitles ka kuue staabi loomist alliansi liikmesriikides, teiste seas Baltimaades.

«Neil on üsna piiratud ulatus, need ei ole lahingüksused, need on komando- ja juhtimiskeskused, mis tagavad sidepidamise nende riikide jõudude ja NATO rahvusvaheliste üksuste vahel,» seletas ta.

Need keskused korraldavad õppuseid, võimaldavad tugevdada jõude, ja seda kõike meie kollektiivkaitse raames.

«Kõigil neil tegevustel on kaitseiseloom, nende eesmärk - tagada kõigi NATO liikmete stabiilsus ja julgeolek,» ütles Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles