Uus-Meremaal suri 140 randa uhutud grindat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grinda.
Grinda. Foto: Wikipedia.org

Uus-Meremaal sattus reedel randa ligi 200 delfiinlaste sugukonda kuuluvat grindat, kellest 140 suri, ütlesid täna looduskaitseametnikud.

Looduskaitsetöötajad ja vabatahtlikud loodavad, et ülejäänud 60 grindal, kes merre tagasi pääsesid, õnnestub ellu jääda.

Vaalad sattuvad Uus-Meremaa Lõunasaare põhjatipus asuva Farewelli maasääre randa sageli. Sääre geograafiline asend töötab vaalade vastu, viimase 10 aasta jooksul on nende massilist randauhtumist ette tulnud vähemalt kaheksa korda.

Vaalaliste seltsi hammasvaalaliste alamseltsi delfiinilaste sugukonda kuuluvad grindad võivad kasvada kuni kuue meetri pikkuseks ning on Uus-Meremaa vetes enim levinud vaalaliik.

Randa sattununa võivad vaaladele saatuslikuks saada vedelikukaotus ja päikesepõletus.

«Randa kinni jäänud vaalade tagasi vette päästmine on keeruline ja potentsiaalselt ohtlik ettevõtmine .... kogukonna ühendusel Project Jonah on 140 vabatahtlikku, kes on selleks välja õpetatud ning me töötame koos nendega,» ütles looduskaitseameti pressiesindaja Andrew Lamason.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles