Kopenhaagenis puhkes islamiteemalisel üritusel tulistamine

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taani pealinnas Kopenhaagenis ründasid kaks tundmatut kurjategijat islamiteemalist üritust ja tapsid ühe ning vigastasid kolme inimest.

Foto: Kenneth Meyer/AP

Politsei teatel sai tulistamises 40-aastane pealtvaataja surma ja kolm korrakaitsjat haavata, vahendas TV2.

«Ma kuulsin kedagi automaatrelvast tulistamas ja karjumas. Politsei tulistas vastu ja ma varjusin baarileti taha. See oli sürreaalne, nagu filmis,» kirjeldas ürituse üks esinejatest Lars Ivar Larsen.

Politsei sõnul oli ründajaid kaks, mõlemad rääkisid taani keelt. Nad pääsesid põgenema tumedat värvi Volkswagen Pologa, mille nad hiljem maha jätsid. Politsei pole siiani kurjategijaid tabanud.

Üritus nimega «Kunst, pühaduseteotus ja väljendusvabadus» leidis aset kohalikus kohvikus, kus korraldatakse tihti ka kontserte. Kurjategijad tulistasid läbi kohvikuakna umbes 40 lasku.

BBCi on enda kätte saanud eksklusiivse helilindi, milles on kuulda ühe naise ettekannet katkestavaid laske.

Foto: MATHIAS OEGENDAL/AFP

Üritusel osalesid Prantsuse suursaadik Francois Zimeray ja Rootsi karikaturist Lars Vilks. Ürituse korraldaja Helle Merete Brix ütles uudisteagentuurile AP, et Vilks ei saanud tulistamises viga. «Ma nägin maskis meest jooksmas,» ütles ta. «Paar politseinikku said haavata.»

68-aastane Rootsi karikaturist Vilks on saanud varem ähvardusi ning teda on üritatud tappa. Ta sai tuntuks, kui avaldas 2007. aastal karikatuuri, mis kujutab prohvet Muhamedi koerana.

Prantsuse suursaadik Francois Zimeray teatas pärast rünnakut Twitteris, et temaga on kõik korras.

Reutersi andmetel Taani politsei ei tea, kas tegemist oli terroriaktiga, ent nad siiski käsitlevat juhtunut terrorirünnakuna.

Taani peaminister ütles avalduses: «Taanit tabas täna küüniline vägivallaakt. Kõik tõendid viitavad, et tulistamie oli poliitiline rünnak ja seega terrorirünnak.»

Foto: -/AFP

Taani politsei on lisanud Twitterisse fotod ühest kurjategijast sündmuspaigal

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles