Hiina on Iraani tuumaleppe edasilükkamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ning Iraani välisministrid.
Hiina ning Iraani välisministrid. Foto: SCANPIX

Hiina on vastu Iraani ja suurriikide tuumakõneluste lõpptähtaja järjekordsele edasilükkamisele, ütles välisminister Wang Yi pühapäeval Teheranis.

«Neid on kaks korda edasi lükatud, loodame, et kolmandat korda ei tule,» ütles Wang koos Iraani ametivenna Mohammad Javad Zarifiga ajakirjanikele esinedes.

Iraan ja P5+1 riigid (ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa ja Hiina ning Saksamaa) peavad kõnelusi Teherani tuumaprogrammi üle, et jõuda püsiva kokkuleppeni, mis kõrvaldaks Iraani tuumarelvaohu.

Wangi sõnul pakuvad kõnelused «ajaloolise võimaluse» lahendada ammused vaidlused Teherani tuumatööde üle.

«Läbirääkimised on hästi edenenud, aga lõpu poole on protsess muutunud keerulisemaks,» sõnas ta.

Iraan nõustus 2013. aasta novembris ajutise leppega, mis seadis vastutasuks sanktsioonide leevendamisele ranged piirangud tema tuumaprogrammile. Kaht tähtaega alalise kõikehõlmava lepingu sõlmimiseks on tulnud pikendada, uus tähtaeg on 31. märts ning leppe üksikasjade väljatöötamiseks on aega 30. juunini.

Kõneluste osapooled on eri meelt peamiselt selles, kui ulatuslikke tuumatöid Iraanile lubada ja millal tuleks Teheranile tuumaprogrammi tõttu kehtestatud sanktsioonid tühistada.

Zarif ütles omalt poolt, et «võimalusest tuleb kinni haarata» ja kinnitas, et Iraan on valmis järeleandmisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles