ÜRO Julgeolekunõukogu nõuab Jeemeni mässulistelt võimu loovutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šiiade mässulise Huthi liikumise vastane meeleavaldus Jeemenis Taizi linnas.
Šiiade mässulise Huthi liikumise vastane meeleavaldus Jeemenis Taizi linnas. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu nõudis eilsel erakorralisel istungil Jeemeni šiiade mässuliselt Huthi liikumiselt võimu loovutamist, president Abedrabbo Mansour Hadi ja valitsusametnike vabastamist ning läbirääkimiste alustamist kriisi lõpetamiseks.

Julgeolekunõukogu vastavasisulise resolutsiooni poolt olid ühehäälselt kõik 15 liikmesriiki.

«Julgeolekunõukogu kõneles ühel häälel ning saatis jõulise ja ühtse sõnumi,» ütles Suurbritannia saadik Mark Lyall Grant.

«Me peame hoidma Jeemenit kuristikku langemast,» sõnas Jordaania saadik Dina Kawar.

Huthi liikumine teatas varem päeval Pärsia lahe riikide üleskutsele vastates, et ähvardused ei suuda teda võimust loobuma sundida. Laheriigid nõudsid laupäeval, et ÜRO astuks Jeemenis jõulisi samme huthide vastu.

«Jeemeni rahvas ei loobu ähvarduste mõjul võimust,» vahendas uudisteagentuur Saba huthide kõneisiku Mohammed Abdulsalami sõnu. Jeemenlased on alustanud "välisriikide eestkosteta enesemääramise protsessi", lisas ta.

Jeemen langes kaosesse septembris, kui Huthi liikumine, mida väidetavalt toetab Iraan, hõivas pealinna Sanaa. Möödunud nädalal kukutasid huthid ka valitsuse.

Paljud lääneriigid, aga ka araabia maad on oma saatkonnad Sanaas ajutiselt sulgenud ja töötajad julgeolekukaalutlustel välja viinud.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon on kutsunud Julgeolekunõukogu üles otsustavalt tegutsema, et peatada anarhia Jeemenis, mis laguneb meie silme all.

Ban andis möödunud nädalal Julgeolekunõukogule ülevaate visiidist Saudi Araabiasse ja Araabia Ühendemiraatidesse, kus ta pidas kõnelusi Jeemeni kodusõja ärahoidmiseks.

«Jeemen on meie silme all kokku varisemas. Me ei saa seda tegevusetult pealt vaadata,» ütles Ban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles