Separatistid: raskerelvastuse äraviimiseks on vaja täielikku relvarahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatud Donetski rahvavabariigi relvajõud.
Niinimetatud Donetski rahvavabariigi relvajõud. Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina venemeelsed ja Venemaa toetusega separatistid teatasid täna, et hakkavad vastavalt rahulepingule relvi rindejoonelt tagasi tõmbama alles siis, kui valitseb täielik relvarahu.

«Vastavalt Minski kokkuleppele algab raskerelvastuse tagasitõmbamine alles teatud tingimuste täitmisel, millest üks on täielik relvarahu,» ütles isehakanud Donetski rahvavabariigi kaitseministeeriumi esindaja Eduard Bassurin separatistide uudisteagentuuri teatel.

Ukraina, Venemaa ning Prantsusmaa president ja Saksa kantsler jõudsid neljapäeva hommikul Minskis 14 tundi kestnud kõneluste järel kokkuleppe uues Ukraina relvarahuleppes, mille rakendamiseks võttis nn Ukraina kontaktgrupp - Venemaa, Ukraina, OSCE ja Ukraina venemeelsed separatistid - samas vastu meetmete paketi. Lepe nägi ette relvarahu jõustumist alates keskööst vastu pühapäeva, 15. veebruari.

Relvarahu jõustamise meetmete pakett näeb ette raskerelvastuse tagasitõmbamise algust mitte hiljem kui teisel päeval pärast relvarahu jõustumist.

Ukraina sõjaväe ja separatistide tulevahetus Debaltseve ümbruses jätkub endiselt. «Kui Ukraina armee ei peata tulistamist ja jätkab Minski leppe rikkumist, ei tõmba Donetski rahvavabariigi väed oma relvastust tagasi,» sõnas Bassurin.

Ukraina relvajõudude pressiesindaja Vladõslav Seleznjov ütles varem, et raskerelvastuse tagasitõmbamine ei tule hetkel kõne alla, sest mässulised ründavad Ukraina sõjaväge tankidega ja tulistavad valitsusvägesid lakkamatult.

Pakett näeb ette kõigi raskerelvade tagasitõmbamist, et luua vähemalt 50-kilomeetrine julgeolekutsoon 100-millimeetristele või suurema kaliibriga suurtükkide jaoks, 70-kilomeetrine tsoon raketiseadeldiste tarvis ning 140-kilomeetrine raketiseadeldistele Tornado , Uragan, Smertš ja Totška-U.

Ukraina vägede jaoks algab tsoon tegelikust rindejoonest, separatistide jaoks aga möödunud aasta Minski leppe alusel 19. septembri rindejoonest. Pärast tookordset kokkulepet on separatistid tunginud sügavamale Ukraina sõjaväe kontrollitavale alale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles