Putin näitab Ungari-visiidiga sõprade olemasolu Euroopas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin sõidab teisipäeval visiidile Budapesti, et kohtuda peaminister Viktor Orbániga, keda osa ungarlastest nimetab Vene riigipea alter egoks ehk «väikseks Putiniks».

1980. aastatel nõukogude-vastase tudengijuhina esile kerkinud Orbáni muundumine Kremlile meele järele olla püüdvaks populistiks peegeldab olukorda kogu regioonis, kus nii Serbia, Slovakkia kui ka Tšehhi juhid mängivad üha enam topeltmängu, flirtides Euroopa Liidu rikaste riikide kõrval ka Moskvaga.

Putini jaoks, kes pole hetkel paljudes maailma riikides teretulnud, rõhutab Budapesti-visiit, et tal on isegi Euroopa Liidus endiselt sõpru. Ungari pealminister soovib omalt poolt soodsat hinda Vene gaasile ning kinnitust, et Moskva peab kinni lubadusest laenata Budapestile 10 miljardit eurot riigi tuumareaktori renoveerimiseks.

«Moskva jaoks on oluline näidata, et on veel riike, kelle valitsused on valmis Venemaad võõrustama,» ütles Vene-ekspert Zoltan Sz. Biro. «Sümboolses mõttes on see kohtumine Venemaa jaoks olulisem kui Ungari jaoks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles