Hollande, Merkel ja Porošenko vestlesid olukorrast Ukraina idaosas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president François Hollande (vasakul), Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Ukraina president Petro Porošenko.
Prantsusmaa president François Hollande (vasakul), Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president François Hollande, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Ukraina president Petro Porošenko väljendasid esmaspäeval muret vaherahu jõustumise järel jätkunud lahingutegevuse pärast Ukraina idaosas Debaltseve linnas.

Prantsusmaa presidendiameti teatel kõnelesid riigipead telefonivestluse käigus ka vajadusest saavutada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejatele vaba ligipääs piirkonnale vaherahu täielikuks jõustamiseks.

Euroopa Liit kutsus esmaspäeval Ukraina relvarahu täielikult jõustama ja ütles, et «tulistamine peab lõppema».

«Jälgime väga tähelepanelikult Minski kokkuleppe jõustamist. Tundub, et vaherahu peab reast intsidentidest hoolimata,» ütles Euroopa Komisjoni esindaja Maja Kocijancic. «Vaherahu täielik jõustamine on äärmiselt oluline. Vaherahu on vaherahu, see tähendab, et tulistamine peab lõppema.»

Prantsusmaa, Saksamaa, Ukraina ja Vene liidrid jõudsid eelmisel nädalal Minskis kokkuleppele enam kui 5400 inimelu nõudnud relvakonflikti lõpetamises Ida- Ukrainas. Vaherahu jõustus ööl vastu pühapäeva, sellele pidi järgnema raskerelvastuse tagasitõmbamise alustamine esmaspäeval.

Raskerelvastuse rindejoonelt tagasitõmbamine on sattunud küsimärgi alla, kuna mõlemad pooled süüdistavad teist uutes rünnakutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles