Taani juudid Netanyahule: tänan, ei

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanis Kopenhaagenis maha lastud juudi mälestuseks toodud lilled ja lipud
Taanis Kopenhaagenis maha lastud juudi mälestuseks toodud lilled ja lipud Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tegi pärast möödunud nädalal Taanis Kopenhaagenis toimunud rünnakut avalduse, milles kutsus Euroopas elavaid juute emigreeruma Iisraeli.

Netanyahu sõnul on nii Euroopas kui ka teistes maailma paikades elavad juudid Iisraelis oodatud ning neid aidatakse seal uut elu alustada, edastab AFP.

Iisareli peaministri selline sõnavõtt oli tingitud asjaolust, et relvastatud isik lasi Kopenhaageni sünagoogi juures maha juudi soost mehe.

Taani 8000 juuti koondava organisatsiooni pressiesindaja Jeppe Juhl vastas Netanyahu pakkumisele, et Taani juudid on tänulikud, kuid nad on siiski ka taanlased.

«Oleme Netanyahu pakkumise eest tänulikud, kuid oleme uhked ka Taani kodakondsuse üle. Oleme Taanis elavad juudid, kuid siiski peame end ka taanlasteks. Mitte ükski terrorist ei saa meid sundida oma kodumaad maha jätma ja Iisraeli põgenema,» teatas Juhl.

Netanyahu tegi samasuguse avalduse ka pärast Prantsusmaal Pariisis toimunud rünnakuid. Siis olid relvastatud islamistide sihtmärkideks satiirilehe Charlie Hebdo toimetus ning juudi pood.

Prantsusmaa  võimud reageerisid Netanyahu uuele üleskutsele negatiivselt.

Prantsuse peaminister Manuel Valls kritiseeris Netanyahu sellist avaldust ja lisas, et Iisraeli peaministril on käsil valimiskampaania ning just selle tõttu teeb Netanyahu propagandistlikke üleskutseid.

 «Prantsusmaal elavad juudid on võrdväärsed kõikide teiste siin elavate rahvustega. Prantsusmaa ei soovi, et te lahkute, sest see riik on teie kodu,» lausus Vallis.

Samal teemal võttis sõna ka Prantsuse president François Hollande, kelle sõnul on juudid osa Euroopast ja Prantsusmaast.

Prantsusmaal on antisemiitlikud rünnakud alates 2014. aastast kahekordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles