Rootsi karikaturist: Taani alahindas terrorirünnaku ohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi karikaturist Lars Vilks.
Rootsi karikaturist Lars Vilks. Foto: SCANPIX

Rootsi karikaturist Lars Vilks, keda peetakse Kopenhaageni tulistaja tegelikuks sihtmärgiks, ütles täna, et Taani politsei alahindas terrorirünnakute ohtu.

«Ründajal olid head relvad, tal olid paremad relvad kui politseil... Pärast Charlie Hebdo rünnakuid on olukord eskaleerunud, aga taanlased ei taibanud seda,» ütles end julgeolekukaalutlustel varjav pilapiltnik, kelle elu arvatakse olevat ohus prohvet Muhamedi kujutavate karikatuuride tõttu.

«Nad ei tugevdanud laupäeval julgeolekut. See oli samasugune nagu varem, nad peaksid kaaluma, kas ei tuleks mitte paremini relvastuda,» rääkis Vilks, viidates laupäeva õhtul Kopenhaageni kultuurikeskuses aset leinud arutelule islami ja sõnavabaduse üle.

Ründaja tappis diskussioonil osalenud dokumentalisti ja haavas kolme politseinikku, kuid 68-aastane karikaturist pääses eluga.

Hiljem tappis sama mees Kopenhaageni sünagoodi juures mehe, kes juudi tseremooniat turvas.

Vilksile on pärast karikatuure Muhamedist koerana, mis ilmusid 2007. aastal ühes Rootsi ajalehes, korduvalt tapmisähvardusi tehtud. Alates 2010. aastast elab ta poltiseivalve all.

Rootsi politsei ütles eile, et Vilks on paigutatud Lõuna-Rootsi kodust ohtusse kohta, mille asupaika ei avalikustata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles