USA väed võivad Bagdadist lahkuda juba juuliks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Bagdadis..
USA sõdurid Bagdadis.. Foto: AFP / Scanpix.

USA vägesid Iraagis juhtiva kindral David Petraeuse hinnangul võidakse ameeriklaste lahinguüksused paranenud julgeolekuolukorra tingimustes Bagdadist välja tõmmata juba järgmise aasta keskpaigaks.

 

Financial Times’is täna avaldatud intervjuus küsiti kindralilt, kas USA lahinguüksused võiksid lahkuda Bagdadist juuliks, ning komandör vastas, et kui «olukord lubab, siis jah», vahendas Reuters.

«Bagdadis on rünnakute arv viimasel ajal… minu teada umbes viis (päevas) keskmiselt ja seda seitsme miljoni inimesega linnas,» lisas Petraeus.

USA sõdureid viibib Iraagis praegu ligi 145 000 ning neist umbes 16 000 teenivad Bagdadis. Financial Times’ile intervjuud andes rääkis kindral just viimastest.

Washington on praegu kohaliku ühtsusvalitsusega kokku leppimas ka uut julgeolekupakti, mis määratleks USA vägede kohaloleku Iraagis pärast seda, kui aasta lõpus aegub ÜRO mandaat.

Esmaspäeval andsid ameeriklaste juhitud liitlasväed Iraagi armee kontrolli alla ka läänepoolse Anbari provintsi, ehkki veel paari aasta eest käis seal äge võitlus sunni mässulistega.

Iraaklased vastutavad nüüd ise julgeoleku tagamise eest juba 11 provintsis, kuhu saabusid võõrväed pärast Saddam Husseini kukutamist võimult aastal 2003. USA vägede lõplikku lahkumist riigist plaanitakse praegu aastaks 2011. Selle üle veel läbirääkimised käivad.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles