Raport: Soome ja Rootsi keskenduvad rahuaja koostööle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Soome, Norra ja Rootsi lipud
Vasakult: Soome, Norra ja Rootsi lipud Foto: SCANPIX

Soome ja Rootsi sõjalise koostöö arendamine põhineb ka tulevikus rahuaja koostööl, rõhutatakse teisipäeval avaldatud raportis kahe riigi sõjalise koostöö arenguperspektiividest.

Raporti kohaselt ei kavandata Soome ja Rootsi vahele sõjalist liitu.

Raportis käsitletakse koostööd maal, merel ja õhus, samuti näiteks seda, kas samasuguseid helikoptereid või soomukeid saaks hooldada ühiselt, selle asemel, et seda eraldi teha. Uuritakse ka võimalusi korraldada tulevikus suuremaid ühishankeid.

Dokumendis öeldakse, et üks esimestest asjadest, mis tuleb korda saada, on Soome ja Rootsi vaheline turvatud sideühendus. See loob eeldused suuremaks koostööks. Sideühendus peab toimima kõikidel tasanditel, nii kaitseministeeriumide kui kaitsevägede vahel, see tähendab kindralstaapide, maavägede üksuste, mereväe ja õhujõudude baaside ning aluste tasandil.

Teine tähtis koostöö valdkond on koolitus ja õppused. Juba lähiajal võib osutuda võimalikuks korraldada ühiselt väljaõpet ja senisest rohkem ühisõppuseid ning kasutada efektiivsemalt mõlema riigi polügoone. Soome ja Rootsi sõjalennukid ja -laevad võiksid tulevikus vajaduse korral senisest lihtsamalt kasutada teise riigi baase ja sadamaid.

Maaväed, merevägi ja õhujõud võiksid moodustada ühiseid üksuseid, kuid see ei tähenda kahe riigi mereväe ja õhujõudude ühendamist. Ühisüksused saaksid regulaarselt harjutada igapäevast tegutsemist ning õppida üksteiselt.

Soome ja Rootsi koostöö tõhustamine eeldab suurt tööd mõlema riigi kaitseministeeriumilt. Ministeeriumid uurivad raportis tehtud ettepanekuid, mille järel mõlema riigi poliitiline juhtkond määratleb, kuidas koostööd arendada.

Kuigi Soome ja Rootsi ei anna teineteisele julgeolekutagatisi, suurendab koostöö kriisi- ja konfliktiolukordades koostöö sügavust. Selleks on vaja poliitilisi otsuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles