Läti: Euroopa julgeolekustrateegia tuleb üle vaadata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseminister Raimonds Vējonis tervitab USA sõdureid.
Läti kaitseminister Raimonds Vējonis tervitab USA sõdureid. Foto: SCANPIX

Läti kaitseminister Raimonds Vējonis ütles tänases teleusutluses, et piirkonnas tekkinud olukord nõuab Euroopa julgeolekustrateegia ülevaatamist.

«Me soovime, et Euroopa Ülemkogu kohtumine annaks mandaadi Euroopa julgeolekustrateegia ülevaatamiseks, sest olukord Euroopas on strateegia väljatöötamise ajast saadik muutunud,» ütles Vējonis Läti rahvustelevisiooni hommikusaates.

Ministri sõnul vajab ülevaatamist Euroopa sõjaline võimekus, et leida võimalusi selle lünkade täitmiseks.

Euroopa riigid peaksid parandama oma võimekust erinevates olukordades reageerida ja luua tuleks protseduurireeglid, mis võimaldaksid vastata hübriidsõja elementidele, kui need Euroopa Liidu piiride lähedal ilmnevad ja võtavad sihikule mõne liikmesriiki, ütles ELi eesistujamaa kaitseminister.

«Hübriidsõda on uus asi, sellepärast on Läti eesistujana võtnud selle päevakorda, et algatada diskussioon ja saavutada tulemusi [hübriidsõja] äratundmises ja sellele vastamises ning kooskõlastada liikmesriikide tegevust vastava võimekuse parandamiseks.»

Vējonise sõnul on tähtis tugevdada ka ELi ja NATO koostööd.

Riias peetakse 18.- 19. veebruarini ELi kaitseministrite mitteametlik kohtumine, et arutada olukorda ning teha ettevalmistusi juunikuiseks Euroopa Ülemkogu kaitsearuteluks.

Riia kohtumisest võtavad osa ka ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles