Poola maksab kahele CIA salavangla asukale 230 000 eurot valuraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Grzegorz Schetyna.
Poola välisminister Grzegorz Schetyna. Foto: SCANPIX

Poola maksab kahele terrorismis kahtlustatuna USA Luure Keskagentuuri (CIA) Poola salavanglas peetud isikule valurahaks 230 000 eurot, ütles täna Poola välisminister Grzegorz Schetyna.

Schetyna teatas otsusest pärast seda, kui Euroopa Inimõiguste Kohus oli lükanud tagasi Poola apellatsiooni juulikuisele otsusele, milles leiti, et Poola rikkus kahtlusaluste õigusi.

«Me kavatseme täita selle, mis selles määruses sisaldub, me peame seda tegema,» ütles välisminister Poola Raadiole.

Kohus kinnitas täna, et Poola territooriumil tegutses CIA salavangla, ning leidis, et Poola võimud rikkusid inimõigusi, lastes seal piinata terrorismis kahtlustatavaid inimesi.

Poolale pandi süüks asjaolu, et riik lasi CIA-l Abd al-Rahim al-Nashiri ja Abu Zubaydah' vangi panna ning ei takistanud nende piinamist ja ebainimlikku kohtlemist.

Mõlemad mehed võeti kinni kahtlustatuna kuulumises äärmusrühmitusse Al-Qaeda. Aastatel 2002 ja 2003 piinati neid Poolas asunud CIA salavanglas, misjärel saadeti Guantánamo vanglasse, kus nad seniajani viibivad.

Endised CIA vangid kaebasid Poola kohtusse ja kohus mõistis neile välja kompensatsiooni.

Lisaks peab Poola alustama uurimist isikute suhtes, kes on vastutavad CIA salavangla tegutsemise eest ja püüdsid selle olemasolu varjata.

Schetyna ütles, et Poola kui seaduskuulekas riik täidab talle määratud otsuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles