Kaspersky teatas USA luurega seotud keerukast ussviirusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viirusetõrjefirma Kaspersky Lab avaldas sel nädalal raporti suure tõenäosusega USA luurega seotud ning kõrge levimispotentsiaaliga ussviirusest.

Ettevõte otseselt pahavaraga leviva viiruse päritolu ei täpsustanud, kuid väitis, et sel on sarnasused ussviirusega Stuxnet, mida USA kasutas väidetavalt 2010. aastal küberrünnakutes Iraani tuumaprogrammi vastu.

Vähemalt 2001. aastast on viirust kasutanud rühmitus «the Equation» (eesti keeles «Võrrand»). Stuxneti ning Equationi arendajad on kas samad või teevad tihedat koostööd, teatas Kaspersky.

USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) keeldus raportit kommenteerimast.

Soome firma F-Secure hinnangul viitab Kaspersky raport NSA küberosakonnale ANT, millega seoses avaldati 2013. aastal analüüs raskesti tuvastatavast ning eemaldatavast nn tagauksetehnoloogiast.

Teheran langes spetsiaalselt riigi uraanirikastamisvõimekuse vastu välja töötatud Stuxneti rünnaku alla 2010. aasta augustis. Ussviirus tekitas riigi tuumaprogrammile väidetavalt suurt kahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles