Obama loodab laiendada maailma vastulööki äärmuslastele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi armee treeningul.
Iraagi armee treeningul. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama võtab täna sõna vägivaldse ekstremismi vastasel kõrgetasemelisel kohtumisel, rääkides ülemaailmsetest sammudest äärmusrühmituse Islamiriik (IS) tegevuse vastu Lähis-Idas ja terrorirünnakute tõrjeks Euroopas.

Obama kutsub kongressi toetama Ühendriikide sõjaväe plaani Iraagis ja Süürias suured alad vallutanud ISile otsustava löögi andmiseks.

USA sõjavägi on jäänud seni võimetuks islamistide propaganda vastu sotsiaalmeedias, millega värvatakse lääneriikidest edukalt moslemeid džihaadivõitlejateks. Värbamistöö käib ärevusttekitavalt aktiivselt ka USA linnades nagu Denver ja Chicago.

Seda silmas pidades loodab Obama koondada maailma tähelepanu vajadusele võidelda äärmusideoloogiaga, mis on islamivõitlejate tegevuse aluseks.

President tõstab kolmepäevasel konverentsil esile kohalikke ettevõtmisi, mille eeskujul oleks võimalik radikaliseerumist ära hoida ka mujal maailmas.

«Rühmitused nagu Al-Qaeda ja IS kasutavad ära viha, mis tekib inimestes, kui neile tundub, et nad on ebaõiglaselt ja korruptsiooni tõttu jäetud ilma võimalusest oma elu paremaks muuta,» kirjutab Obama kolmapäevases Los Angeles Timesi artiklis. «Maailm peab pakkuma tänastele noortele midagi paremat.»

Kohtumine, mida Obama võõrustab, on olnud Valge Maja tegevuskavas kuid, ent otsustavaks said jaanuarikuised terrorirünnakud Pariisis ning sel nädalavahetusel Taanis aset leidnud tulistamised.

Obama ja teised kõrged USA ametiisikud otsustasid näidata Ühendriike madalama riskitasemega ühiskonnana tänu väidetavale Ameerika kombele panna sisserändaja tundma end uue ühiskonna täisväärtusliku liikmena.

Siiski tõdes asepresident Joe Biden teisipäeval konverentsi avades, et ka ameeriklased ei ole alati kõike õigesti teinud.

«Ma ei vihja sellele, et Ameerikal on kõik vastused. Meil on lihtsalt rohkem kogemusi. Me oleme immigrandirahvas,» ütles asepresident.

Obama peab konverentsikõne kolmapäeva õhtupoolikul. Enne teda tutvustavad kohalike kogukondade juhid edukaid projekte Los Angeleses, Bostonis ja Minneapolises.

Kohtumisel osalevad 70 riigi esindajad.

Neljapäeval astub Obama üles välisministeeriumis, kuhu on kutsutud ligi 60 riigi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles