Bērziņš: Euroopa julgeolekusüsteem on täielikult muutumas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš
Läti president Andris Bērziņš Foto: SCANPIX

Euroopa julgeolekusüsteem on täielikult muutumas ja Euroopa Liit peab sellele ka vastavalt kohanema, sõnas Läti president Andris Bērziņš täna pressikonverentsil pärast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga.

Läti presidendi ja alliansi juhi kõnelused puudutasid peamiselt NATO Walesi tippkohtumisel vastuvõetud otsuste elluviimist.

Bērziņši väitel pole NATO hoiak Balti piirkonna julgeoleku tähtsusesse muutunud ning kõik lubatud sammud selle tagamiseks astutakse.

Kõne all olid NATO vägede kohalolu ja reageerimisvõime suurendamine ning staapide ja kontrollelementide loomine kuues Ida-Euroopa riigis, teiste seas Lätis.

Äärmiselt tähtis on Bērziņši sõnul ka lähendada Euroopa Liidu ja NATO julgeolekualast koostööd.

NATO sõjaline komitee kiitis jaanuaris heaks rahvusvaheliste staapide loomise kolmes Balti riigis, Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias. Vastavasisuline otsuse langetasid NATO liikmesriikide valitsusjuhid septembrikuisel Walesi tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles