Meedia: Fallon soovitas tähelepanu pöörata Baltimaade julgeolekule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseminister Michael Fallon vestleb Saksa kaitseministri Ursula von der Leyeniga.
Briti kaitseminister Michael Fallon vestleb Saksa kaitseministri Ursula von der Leyeniga. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kaitseminister Michael Fallon ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et Venemaa võib Ukraina destabiliseerimisel kasutatud taktikat rakendada ka Balti riikides, mis on NATO liikmed.

Falloni sõnul peab NATO valmis olema Venemaa agressiooniks mistahes kujul. Minister hoiatas ühtlasi, et eksisteerib reaalne oht NATO ja eurotsooni liikmetele Eestile, Lätile ja Leedule, kus Putin võib üritada õhutada etnilisi pingeid.

Kaitseminister Sven Mikser ütles minister Falloni juttu kommenteerides tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Eesti võib olla rahul, kuna liitlased mõtlevad julgeolekust nagu meiegi.

Eesti kaitseministri sõnul pole aga soovitav langeda liigsesse hüsteeriasse, hakata paanitsema. Venemaa ekspansioonlikud plaanid on ju teada, märkis ta. NATO on aga ühtne ja tugev ning  Venemaa plaanid ei täitu. Mikser rõhutas, et Vladimir Putinit on võimalik heidutada.    

Falloni hoiatus tuli pärast seda, kui Ukraina julgeolekunõukogu kiitis heaks otsuse pöörduda ÜRO ja Euroopa Liidu poole taotlusega saata riigi idaosa kriisipiirkonda rahvusvahelised rahuvalveväed.

«NATO peab olema valmis mistahes vormis agressiooniks Venemaa poolt. NATO seab ennast valmis,» ütles Fallon teda Sierra Leone visiidil saatvatele ajakirjanikele.

Lääneriigid ja Kiiev süüdistavad Venemaad separatistide relvastamises ja tuhandete sõdurite saatmises Ukrainasse, mida Venemaa president Vladimir Putin eitab.

«Ma olen Putini pärast mures. Ma olen mures tema surve pärast Baltimaadele, mooduses kuidas ta testib NATO-t,» vahendasid Falloni sõnu väljaanded The Times ja Daily Telegraph.

Suurbritannia peaminister David Cameron kirjeldas kolmapäeval olukorda Ukrainas näitena, kuidas üks riik seab tõhusalt kahtluse alla teise riigi terviklikkuse.

«Need venemeelsed mässulised Ukraina idaosas kasutavad vene raketisüsteeme, vene tanke, vene suurtükiväge, sellist varustust ei saa osta kuskilt eBayst... see on tulnud Venemaalt,» ütles Cameron.

«Seega me peame olema kindlad ja tugevad sanktsioonide osas ja saatma Vladimir Putinile sõnumi, et see mida te teete on vastuvõetamatu ning sellega kaasnevad majanduslikud ja finantstagajärjed paljudeks aastateks, kui te ei muuda oma käitumist,» ütles minister.

Kaitseministri hinnangul pole olukorra näol tegemist külma sõjaga, sest «see on juba üsnagi soe», kirjutas Times.

Fallon viitas muu hulgas Suurbritannia õhuruumi lähedal lendavatele Venemaa pommitajatele ja Venemaa käitumisele seoses Eesti politseiniku kinnipidamisega.

«Tankid ja soomukid veerevad üle Ukraina piiri, kinni on võetud Eesti piirivalvur, keda siiani pole tagasi saadetud,» vahendas ajaleht Fallonit, kes pidas silmas ilmselt Eston Kohveri juhtumit.

«Kui reaktiivlennukid lendavad Inglise kanalini välja ja allveelaevad Põhjamereni, siis mulle paistab, et asi on soojenemas,» märkis Fallon.

Briti kaitseministeeriumi eestkõneleja kinnitas uudisteagentuurile AFP, et Fallon on tõepoolest ajakirjanikega kõnelenud, kuid ei kinnitanud konkreetseid sõnu ega lauseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles