Eksdiplomaat: NATO liikmesuse väljajätmine Soome valitsusprogrammist oli viga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra laeval KNM Karmö lehvivad kõrvuti Norra, Soome ja NATO lipud.
Norra laeval KNM Karmö lehvivad kõrvuti Norra, Soome ja NATO lipud. Foto: SCANPIX

Endise diplomaadi Jukka Valtasaari arvates oli Soome võimaliku NATO liikmesuse väljajätmine eelmisest valitsusprogrammist 2011. aastal viga.

Valtasaari rääkis YLE hommikuprogrammis, et julgeolekuolukord on valitsuse ametisoleku ajal muutunud.

Tema sõnul püüavad kõik riigid oma tegutsemisvõimalusi suurendada. «Nii oli see ka Soomes 1960ndatest alates. Minu arvates on lihtsalt kummaline ja ekslik, et rahuvalve osas ja sõjalise poole pealt jäetakse välja täiesti keskne asi (NATO liikmesus),» märkis ta.        

«Siis see osutub veel ka valearvestuseks. Oletati, et julgeolekuolukord ei muutu. Situatsioon muutus valitsuse ametisoleku ajal,» rääkis ta ja viitas nii Krimmi hõivamisele ning Ukrainas toimuvale.

Valtasaari sõnul muutus kunagine Venemaa ja lääneriikide vaheline partnerlus juba aastaid tagasi vastasseisuks. «Vastasseis on olnud Putini kõnedes esil juba 5-6 aastat. See ongi see suur muutus, me oleme nüüd siis vastakuti,» nentis eksdiplomaat.

Valtasaari sõnul ei pea soomlased enda pärast muretsema, kuna Soomet ei ähvarda miski. Nö laiema pildi pärast on aga ka soomlastel põhjust muretseda, lisas ta.

Eksdiplomaadi raamat «Suomen turvallisuus» («Soome turvalisus») ilmub täna. 74-aastane Valtasaari tegi pikka karjääri välisministeeriumis, olles muu hulgas kahel korral (1988-1996 ja 2001-2005)  Soome suursaadikuks Ameerika Ühendriikides.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles