Prantsusmaa: Mistralide üleandmine pole praegu päevakorras

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi dessantlaevad Sevastopol ja Vladivostok (taga paremal) Prantsusmaal STX Les Chantiers de l'Atlantique'i laevatehases.
Mistral-tüüpi dessantlaevad Sevastopol ja Vladivostok (taga paremal) Prantsusmaal STX Les Chantiers de l'Atlantique'i laevatehases. Foto: SCANPIX

Mistral-klassi helikopterikandjate üleandmine Vene mereväele pole praegu päevakorras, ütles neljapäeval Prantsuse suursaadik Venemaal Jean Maurice Ripert.

Vastates küsimusele, millal võib Prantsusmaa seista silmitsi Mistralide tehingu täitmatajätmisest tingitud trahvidega, ütles suursaadik: «Mistralide üleandmine päevakorras ei ole. Võin seda korrata kümme korda. Tegemist pole probleemiga».

Esmaspäeval kinnitas sama Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian. «See ei ole päevakorras,» kinnitas minister raadiousutluses.

«Vabariigi president on otsustanud, et me ei peaks neid laevu tarnima, kuna relvarahu polnud jõustunud ning samuti julgeolekuriskide - sealhulgas Euroopa julgeolekuriskide - ja seetõttu, et Venemaa rikub rahvusvahelisi piirileppeid,» lisas ta.

Prantsusmaa kohustus 2011. aastal sõlmitud kokkuleppe alusel ehitama ja tarnima Venemaale kaks kopterikandjat Mistral ühtekokku 1,2 miljardi euro eest. Leping nägi ette esimese kopterikandja Vladivostok üleandmist eelmisel sügisel, ent seoses Ukraina kriisiga lükkasid Prantsuse võimud aluste üleandmise määramata ajaks edasi.

Pariisi ähvardab lepingu rikkumise eest kopsakas trahv, kuid Prantsusmaa on liitlaste tugeva surve all kopterikandjaid Venemaale mitte üle anda.

Universaalne dessantlaev-kopterikandja Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles