Moskva: Balti riikidele kujutab ohtu NATO, mitte Venemaa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi peahoone Moskvas.
Vene välisministeeriumi peahoone Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene välisministeerium lükkas neljapäeval tagasi Briti kaitseministri Michael Falloni märkused, mille kohaselt kujutab Venemaa endast ohtu Balti riikidele.

«Põhja-Atlandi blokk on see, mis kujutab endast küllaltki realistlikke ohte, millega me peame oma sõjalises planeerimises arvestama,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitš.

«Riigid, mis võtavad vastu alliansi abi, ei eita, et seda kõike tehakse väljamõeldud Vene ohu tõrjumiseks, mida ei eksisteeri,» sõnas Lukaševitš.

Tema sõnul ei ole NATO iseenesest vaenulik, ent selle tegevus Vene piiride lähedal kujutab Moskvale otsest ohtu.

«Põhja-Atlandi alliansi tegevus Vene piiride lähedal, näiteks suurenenud sõjaline aktiivsus, reageerimisjõududele operatsioonide läbiviimiseks võimaluste loomine, kujutab otsest ohtu Venemaa rahvuslikule julgeolekule,» lausus Vene välisametkonna esindaja.

Falloni sõnul peab NATO valmis olema Venemaa agressiooniks mis tahes kujul. Minister hoiatas ühtlasi, et eksisteerib reaalne oht NATO ja eurotsooni liikmetele Eestile, Lätile ja Leedule, kus Putin võib üritada õhutada etnilisi pingeid.

«NATO peab olema valmis mis tahes vormis agressiooniks Venemaa poolt. NATO seab ennast valmis,» ütles Fallon teda Sierra Leone visiidil saatvatele ajakirjanikele.

«Ma olen Putini pärast mures. Ma olen mures tema surve pärast Baltimaadele, mooduses kuidas ta testib NATOt,» vahendasid Falloni sõnu väljaanded The Times ja Daily Telegraph.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles