Läti sai kaitsekulude tõstmise eest kiita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembrikuised õppused Lätis.
Detsembrikuised õppused Lätis. Foto: SCANPIX

NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja asetäitja kindral Adrian Bradshaw kiitis täna Läti plaane suurendada 2018. aastaks kaitsekulutusi kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust ning väljendas lootust, et teised alliansi liikmed võtavad eeskuju.

NATO hoiakuks on, et iga liikmesriik peaks kulutama oma SKTst kaitsele kaks protsenti. See on meie hinnang ja säärane rahastus tagaks peamised kaitsevajadused, sõnas Bradshaw.

Kindrali sõnul on NATO liikmesriigid teadlikud muutunud julgeolekuolukorrast ning Euroopa ida- ja lõunapiirilt lähtuvast ohust ning julgeolekunõuded on ka lähitulevikus paraku ühenduse suurimaks prioriteediks.

Samuti rõhutas NATO kindral kiirreageerimisüksuse lisarahastamise tähtsust.

NATO sõjaline komitee kiitis jaanuaris heaks rahvusvaheliste staapide loomise kolmes Balti riigis, Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias. Vastavasisuline otsuse langetasid NATO liikmesriikide valitsusjuhid septembrikuisel Walesi tippkohtumisel.

Eile ja täna Riias peetaval mitteametlikul kohtumisel arutavad EL-i kaitseministrid kaitsealase Euroopa Ülemkogu ettevalmistamist, EL-i võitlust hübriidohtudega, strateegilist kommunikatsiooni ja EL-i kiirreageerimisvõimekust.

Kohtumisel osalevad lisaks kõigi 28 liikmesriigi kaitseministrile ka EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

EL-i kaitseministrite mitteametlikud kohtumised toimuvad korra kuus kuud kestva EL-i eesistumise ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles