Iraagi väed valmistuvad Mosulit tagasi võtma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi vlitsusvägede pool võitlev paramilitaarne üksus treeningul.
Iraagi vlitsusvägede pool võitlev paramilitaarne üksus treeningul. Foto: SCANPIX

Pealetung niinimetatud Islamiriigi käes olevale Iraagi suuruselt teisele linnale Mosulile algab tõenäoliselt aprillis või mais ja selles osaleb kuni 25 000 Iraagi ja kurdi armee sõjaväelast, rääkis kõrge USA sõjaväeametnik neljapäeval.

Mosulit kontrollib möödunud suvest saadik sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) ning seal paikneb praegu umbes 1000-2000 võitlejat. 

Pealetungi jaoks läheb vaja 20 000 kuni 25 000 sõjaväelast, ütles anonüümsust palunud USA keskväejuhatuse ametnik. Praeguse seisuga kavandatakse rünnakut aprilli või maisse. Kui pealetung venib maist palju kaugemale, siis kujuneb ettevõtmine ramadaani ja suvekuumuse tõttu problemaatiliseks.

Hetkel pole välistatud, et pealetungis osalevad ka mõned USA sõdurid, kelle ülesandeks saab õhulöökide tule juhtimine.

Missiooni ettevalmistuste raames läbivad varsti viis rünnaku tuumikjõuks olevat Iraagi sõjaväe brigaadi koalitsioonivägede õppused. Nende kõrval võitlevad veel kolm väiksemat brigaadi, kes moodustavad reservväe. Lisaks asuvad kolm kurdi pešmergavõitlejate brigaadi piirama ISi võitlejate tegevust Mosulist põhjas ja läänes.

Pealetungist võtab osa ka Iraagi vastuterrorismi vägede brigaad, kellele annavad väljaõpet USA eriväelased.

Ametniku sõnul liitub lahingutegevusega ka suuresti endistest Mosuli politseinikest ja erinevate hõimude võitlejatest koosnev üksus.

USA-juhitud koalitsiooniväe sõjalennukid on viimasel ajal keskendunud Mosuli alale ning kurdi võitlejad suutsid saavutada linna lähistel mõningaid edusamme.

Eile kogunesid Saudi Araabiasse enam kui 20 riigi sõjaväelised juhid, et arutada, kuidas tugevdada Iraagi armeed võitluses Islamiriigi nime kasutavate äärmuslastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles