ELi idaserv ei paista Venemaa suhtes ühtsem kui ülejäänu

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porošenko ja Putin Minskis.
Porošenko ja Putin Minskis. Foto: GRIGORY DUKOR/REUTERS

Kui jutuks tuleb Ukraina, meenub rumeenlastele ja bulgaarlastele nende rahva sealne vähemus, baltlastele nende oma naabrus Venemaaga ning Slovakkia vasakpoolsele peaministrile tema valijaskond, selgub mõttekoja German Marshall Fund värskest analüüsist «Ühtsusetu piirkond? Kesk-Euroopa vastus Vene-Ukraina kriisile».

«Hoolimata ühisest ajaloost Nõukogude satelliitidena, jätkuvalt värskest üleminekukogemusest, põhjalikust Ida-Euroopa ja Venemaa tundmisest ning geograafilisest lähedusest sellele on konfliktile, on mainitud piirkond olnud üllatavalt lõhestunud,» kirjutab analüüsi toimetaja Joerg Forbrig.

Ta meenutab ka Venemaa-teemalist avalikku murekirja, mille läkitasid 2009. aastal Barack Obamale ELi ja NATO idaserva legendaarsed poliitikud ja analüütikud: näiteks endised presidendid Valdas Adamkus, Václav Havel, Vaira Vīķe-Freiberga ja Lech Wałęsa, Eestist aga Kadri Liik ja Mart Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles