Briti kindrali sõnul võib Venemaa üritada hõivata alasid NATO riikides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras (vasakul) ja NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja asetäitja kindral Adrian Bradshaw.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras (vasakul) ja NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja asetäitja kindral Adrian Bradshaw. Foto: mil.ee

Venemaa võib üritada Ukrainas toimuvaga sarnaselt hõivata alasid ka NATO liikmesriikide territooriumil, märkis reedel Londoni mõttekojas peetud kõnes NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja asetäitja kindral Adrian Bradshaw.

Kindral tõi näiteks Venemaa sõjajõud, mis tegutsevad Moskva pidevast eitamisest hoolimata Ukraina idaosas ja tõi välja kujunenud olukorra ohud alliansile.

«Me näeme kuidas kasutatakse Venemaa sõjaväge aitamaks separatistidel Ukrainas territooriumi vallutada, kuigi Moskva eitab seda,» lausus kindral.

«Venemaa võib uskuda, et suurearvulisi konventsionaalseid vägesid, mida nad on näidanud, et suudavad väga lühikese aja jooksul koondada...  võib tulevikus kasutada mitte ainult mõjutamiseks ja hirmutamiseks, vaid ka võimalikuks NATO territooriumi hõivamiseks,» tõdes Bradshaw.

Bradshaw hinnangul kujutab Venemaa eksistentsiaalset ohtu kogu meie eluviisile.

«Venemaa oht koos sellest tuleneva valekalkulatsiooni riskiga võib lõppeda strateegilise konfliktiga, ükskõik kui ebatõenäoliseks me praegu seda ka ei pea, mis kujutab endast ilmset eksistentsiaalset ohtu kogu meie eluviisile,» hindas kindral.

Varem sel kuul ütles NATO ekspeasekretär Anders Fogh Rasmussen usutluses Briti päevalehele Daily Telegraph, et Venemaa president Vladimir Putin võib NATO kollektiivkaitse testimiseks sooritada Balti riikidele hübriidrünnaku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles