Türgi tõi ajaloolise haua Islamiriigi võitlejate eest kodumaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi tõi Süüriast üle piiri 13. sajandil valitsenud sultani šahh Suleimani hauakambri koos mälestistega ning evakueeris seda valvanud sõdurid, teatas peaminister Ahmet Davutoğlu.

Davutoğlu teatas oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol, et mälestised toodi ajutiselt Türgisse. Ühtlasi teatas ta, et Türgi armee võttis enda kontrolli alla Ashma piirkonna Süürias, kus heisati Türgi lipp ning kuhu tulevikus šahh Suleimani haud viiakse.

Osmani dünastia rajaja Osman I vanaisa šahh Suleimani haud asus Süürias, kuid mausoleum ja seda ümbritsev ala kuulusid 1921. aastal Türgi ja Prantsusmaa vahel sõlmitud leppega Türgile ning seda kaitsesid Türgi sõdurid. Mausoleumi asukohta on ka varem muudetud, oma senisele asukohale viidi see 1975. aastal tammiehituse tõttu.

Türgi meedia teatel sai sõjaväe ja luure eilses ühisoperatsioonis õnnetuse läbi surma üks Türgi sõdur, kelle surmaasjaolusid ei täpsustatud. Muu hulgas operatsiooni käigus ka eelhoiatus- ja juhtimissüsteemi AWACS luurelennukit, helikoptereid, mehitamata luurelennukeid, 39 tanki ja 57 soomukit.

Lahkudes lasti õhku hauamonument õhku, et end Islamiriigiks tituleeriv sunniitlik äärmusorganisatsiooni võitlejad ei saaks seda baasina kasutada. Operatsioon viidigi läbi paar päeva pärast teadet, et Islamiriigi võitlejad on haua ümber piiranud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles