Süüria: Türgi erioperatsioon on jõhker agressioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid erioperatsioonil.
Türgi sõdurid erioperatsioonil. Foto: SCANPIX

Süüria võimud mõistsid hukka Türgi erioperatsiooni, mille käigus toodi Süüriast üle piiri 13. sajandil valitsenud sultani šahh Suleimani säilmed koos mälestistega.

«Türgi ei rahuldu igakülgse abi osutamisega oma marionettidele Daeshile (viide sunniitlikule äärmusorganisatsioonile Islamiriik - toim), Al-Nusra Rindele (terroriorganisatsiooni Al-Qaeda liitlasrühmitus - toim) ja teistele terrorirühmitustele, vaid pani toime jõhkra agressiooni Süüria territooriumi vastu,» teatas Süüria välisministeerium riikliku uudisteagentuuri SANA vahendusel.

Välisministeerium lisas, et Türgi võimud polnud neid eelnevalt operatsioonist teavitanud.

Osmani dünastia rajaja Osman I vanaisa šahh Suleimani haud asus Süürias Aleppo provintsis, kuid mausoleum ja seda ümbritsev ala kuulusid 1921. aastal Türgi ja Prantsusmaa vahel sõlmitud leppega Türgile ning seda kaitsesid Türgi sõdurid.

Türgi meedia teatel sai sõjaväe ja luure eilses ühisoperatsioonis õnnetuse läbi surma üks Türgi sõdur. Rohkem kui poole tuhande sõduri kõrval kasutati operatsiooni käigus ka eelhoiatus- ja juhtimissüsteemi AWACS luurelennukit, helikoptereid, mehitamata luurelennukeid, 39 tanki ja 57 soomukit.

Lahkudes lasti õhku hauamonument õhku, et end Islamiriigiks tituleeriv sunniitlik äärmusorganisatsiooni võitlejad ei saaks seda baasina kasutada. Türgi võimud on lubanud säilmed uuesti maha matta Süüria Ashme piirkonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles