Poola president: Kreml üritab vallutustega oma võimu legitimeerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Bronislaw Komorowski.
Poola president Bronislaw Komorowski. Foto: SCANPIX

Mida kauem Ukraina-Vene konflikt jätkub, seda selgemaks saab, et selle liikumapanev jõud on Vene juhtkonna vajadus legitimeerida oma võimu vallutuste ja domineerimisega, ütles Poola president Bronislaw Komorowski reedel Hamburgis.

Komrowski kohtus Saksa presidendi Joachim Gauckiga iga-aastaste pidustuste raames.

Ukraina on langenud Venemaa «imperiaalse vägivalla» ohvriks, tõdes Poola riigipea Ukraina konfliktist rääkides. Samuti hoiatas ta islamiterrorismi kasvava ohu eest, nimetades seda ja Ukraina-Vene konflikti «reaalseteks ohtudeks vabale ja lõimuvale Euroopale».

«Poola ja Saksamaa on koos teiste Euroopa partneriga teinud palju Vene-Ukraina konflikti eskaleerumise peatamiseks. Mida kauem see jätkub, seda selgemaks saab, et selle liikumapanev jõud on Venemaa juhtkonna vajadus legitimeerida oma võimu vallutuste ja domineerimisega,» lausus Komorowski.

Ta väljendas lootust, et 12. veebruaril sõlmitud uus relvarahulepe Ukraina ja Venemaa vahel jääb püsima. Poola president kutsus üle vaatama kogu Euroopa poliitikat Venemaa suhtes.

«Peame tegema selgeks, et ehkki me ei soovi Venemaaga konflikti, oleme suutelised vastu seisma selle loodud ohtudele,» märkis ta, rõhutades NATO kiirreageerimisjõudude loomise vajalikkust selles kontekstis.

Samuti hoiatas Komorowski «Venemaaga tavapärase läbikäimise juurde naasmise eest, justkui midagi pole juhtunud» pärast seda, kui konflikti aktiivne faas lõpeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles