Iraan: tuumakõneluste saatus sõltub USA-st

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani koolitüdrukud lehvitavad lippudega Islamirevolutsiooni 36. aastapäeval Teheranis. Pilt on illustratiivne.
Iraani koolitüdrukud lehvitavad lippudega Islamirevolutsiooni 36. aastapäeval Teheranis. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Iraan kritiseeris pühapäeval USA teadaannet, mille kohaselt on Washington valmis katkestama tuumakõnelused Teheraniga, kui viimane ei nõustu püsiva leppe sõlmimisega riigi vastuolulise tuumaprogrammi üle.

Ühendriikide välisminister John Kerry ütles laupäeval, et president Barack Obama on valmis kõnelused peatama, kui see peaks vajalikuks osutuma.

USA on varem teatanud, et läbirääkimiste pikendamist märtsi järgsesse aega ei tule.

Iraani ametnik Ali Akbar Velayati ütles pühapäeval, et läbirääkimiste jätkumine või katkemine «sõltub ameeriklastest».

Kerry peab pühapäeval ja esmaspäeval kõnelusi Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifiga.

Iraan nõustus 2013. aasta novembris allkirjastatud ajutise leppega vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest rangete piirangutega oma tuumaprogrammile. Kaht tähtaega alalise lepingu sõlmimiseks on tulnud pikendada.

Lõpliku tuumaleppe poliitiline raamistik peab valmima 1. märtsiks ning lõplikud detailid lisadena 30. juuniks.

ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa ja Hiina - nin Saksamaa (P5+1 riigid) ja Iraan loodavad põhimõttelise kokkuleppeni jõuda juba märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles