Somaalia terroriorganisatsioon al-Shabaab ähvardas rünnata lääneriikide ostukeskuseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Shabaabi võitlejad
Al-Shabaabi võitlejad Foto: SCANPIX

USAs ja Suurbritannias on ostukeskuse julgeolekumeetmeid karmistatud pärast seda kui Somaalias tegutsev ning terroriorganisatsiooni al-Qaeda kuuluv al-Shabaab ähvardas rünnata lääneriikide ostukeskuseid.

Al-Shabaab avaldas eile videosõnumi, milles ähvardati, et nad on valmis tegema rünnakuid USA, Ühendkuningriigi, Kanada ja teiste lääneriikide ostukeskustesse, edastab AFP.

Lisaks kutsuti maailma moslemeid üle liituma nende rünnakutega.

USA luureametnike kinnitusel ei ole neil andmeid, et al-Shabaabil oleks lähiajal plaanis mõni selline rünnak korraldada. Nad siiski hoiatasid, et ostukeskustel ja neid külastavatel klientidel tuleks valvel olla.

Videol kaetud näoga esinenud isik mainis konkreetselt ära ostukeskused, mis asuvad USAs Minneapolises, Londonis Oxford Steeti piirkonna poed ning Briti Westfieldi ostukeskused kui ka ostukohti Kanadas.

USAs elab Somaaliast sisserännanuid enim just Minneapolises.

Al-Shabaabil on õnnestunud viimaste aastatega õnnetunud värvata paarkümmend Minneapolises elavat noort somaallast, kes on läinud Somaaliasse võitlema.

Al-Shabaab hoiatas samuti uute rünnakute eest Keenias. 2013. aasta septembris tegi al-Shabaab rünnaku Keenia pealinnas Nairobis asuvasse populaarsesse Westgate`i ostukeskusesse.

Al-Shabaab on seni teinud rünnakuid lisaks Somaaliale ka Keenias, Ugandas ja Djiboutis.

Al-Shabaabi teatel tehti neis riikides rünnakuid, kuna nende riikide armeeüksused võitlevad Aafrika Liidu egiidi all al-Shabaabi vastu.

Al-Shabaab ei ole seni korraldanud terrorirünnakuid väljapool Ida-Aafrikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles