Igor Taro Ukraina päevik: 22.02

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julgeolekuolukord Ukrainas 22.02.2015.
Julgeolekuolukord Ukrainas 22.02.2015. Foto: mediarnbro.org

Mariupoli lähistel toimus eile hommikul lahing Širokino külas. Harkovis leidis aset terroriakt Ukraina meeleavalduste aastapäevale pühendatud rongkäigus.

Harkivi plahvatus ronkäigus on üks juhtum terroriaktide seeriast, millega Venemaa alustas tegelikult veel Maidani päevil ehk rohkem kui aasta tagasi. Veel siis, kui kired alles Kiievi peaväljakul möllasid, juhtusid Janukovitši-vastaste aktivistidega koledad asjad. Inimesi rööviti, piinati, kevadel tulid esimesed tapmised Donbassis ning lõpuks päädis kõik see täiemõõdulise sõjaga.

Lennuki allatulistamine oli vaid aja küsimus. Kui ahvile granaat anda, siis ei lähe palju aega, kuni ta laseb kogu ümbruse õhku.

Paralleelselt sõjategevusega oli plahvatusi Odessas, Harkivis ja Mariupolis. Seal, kuhu rohelised mehikesed ei ulatunud, tegutsesid terroristid vaikselt. Lasti õhku vabatahtlike abistajate kontoreid, kohvikuid, kus nad koos käivad.

Seekorde plahvatus oli taaskord vaid aja küsimus - Venemaa on toetanud terrorismi ning varem või hiljem annab see taas valusalt tunda, nagu oli Malaisia reisilennukiga. Järgmine kord võib tuua uus ja võimsam plahvatus, kui terroristide toetajaga midagi ette ei võeta.

Rindel oli enim pinget Širokino lähistel. Venelastel oli kaasatud tank, miinipildujad ja AGS-id. Pärast ettevalmistavat tuld hakkasid nad ukrainlastele peale pressima, kuid seekord ei läinud läbi. Hiljem said ukrainlaste positsioonid veel miinipildujatult.

Ukrainlased räägivad mingist uut tüüpi relvast, mida seal kasutati, kuid kirjeldus viitab radar-sütikuga moonale. Pidavat plahvatama ca. 40 m kõrgusel maapinnast ja kildusid laiali paiskama. See on effektiivne kaevikus varjuva jalaväe vastu. Tavalisem lööksütikuga moon plahvatab kokkupuutel maaga ning killud lendavad ülespoole ja laiali.

Võimalik, et venelased katsevadki midagi uut. Donbassist on saanud nende vana tehnika utiliseerimise ning uute süsteemide testimis polügon. Praeguseks peaks olema üsna selge, et relvarahu sisuliselt ei kehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles