Egiptuse imaam kutsub üles islamiõpetust reformima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Azhari peaimaam (paremal) kohtus kristlaste jõhkra tapmise järel Egiptuse kopti kiriku paavsti Tawadros II-ga.
Al-Azhari peaimaam (paremal) kohtus kristlaste jõhkra tapmise järel Egiptuse kopti kiriku paavsti Tawadros II-ga. Foto: SCANPIX

Egiptuse juhtiva islamiülikooli suurimaam kutsus üles islamiõpetust reformima, et piirata ohtliku äärmusluse levikut.

Ajalooline koraani vääriti lugemine on viinud ebatolerantsete islamitõlgendusteni, rääkis terrorismivastasel konverentsil Kairo al-Azhari ülikooli suurimaam šeik Ahmed al-Tayeb. Ta rõhutas ka, et keerulistel aegadel on vaja säilitada moslemite seas ühtsus, edastab BBC.

«Ainus lootus moslemirahva ühtsuse taastamiseks on võidelda meie koolides ja ülikoolides toimuva moslemite sildistamisega uskmatuteks,» rääkis taSaudi-Araabias pühas linnas Mekas toimunud konverentsil.

Kolmepäevase islamit ja terrorismivastast võitlust käsitleva konverentsi avasõnades loeti ette ka läkitus kuningas Salimanilt, kes kinnitas, et terrorism on oht moslemitele ja kogu maailmale.

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi on öelnud, et terrorismi vastu võitlemiseks on vaja araabiamaade ülest sõjalist jõudu. President rääkis Egiptuse riigitelevisioonile, et selline jõudude ühendamine on piirkonnas valitsevate ohtude tõttu iga päevaga järjest vajalikum.

Sisi rõhutas, et mitmed riigid, sealjuures Jordaania, Saudi-Araabia ja Araabia Ühendemiraadid on pärast Islamiriigi toime pandud 21 Egiptuse kristlase tapmist neile äärmuslastega võitlemiseks sõjalist abi pakkunud.

President rääkis, et Egiptuse sõjavägi ei ole huvitatud teistesse riikidesse tungimisest, ent teeb seda juhul, kui rünnakut on vaja Egiptuse ja kogu piirkonna kaitsmiseks.

21 kristlase tapmine ärgitas ka Egiptust Liibüas asuvaid väidetavaid ISi äärmuslaste tugipunkte pommitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles