Rootsi: Venemaa tugevdab survet Balti riikidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist.
Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist. Foto: Liis Treimann

Julgeolekuolukord Läänemere piirkonnas on halvenenud, Venemaa suurendab survet Balti riikidele, ütles Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist usutluses BNSile.

Läänemere piirkonnas on kasvanud sõjaline aktiivsus, Vene relvajõud korraldavad rohkem õppusi ning laienenud on luuretegevus, ütles Hultqvist.

Rootsi kaitseminister tunnistas, et hübriidsõja teema on tõsiasi ning EL peab sellele reageerimiseks töötama välja oma meetodid.

«Olime hübriidsõja tunnistajaks Krimmis. Usun, et paljud riigid ja riigijuhid on nüüdseks veendunud, et sellele tuleb reageerida. See on oluline küsimus, mis tuleb lahendada ELi tasemel,» ütles Hultqvist.

Minister rõhutas ka vajadust arutada Venemaal toimuvat ja Krimmi annekteerimise küsimust.

«Venemaa survestab Balti riike. Oleme olnud tunnistajaks Venemaa sõjategevuse aktiviseerumisele Läänemere piirkonnas ning on oluline, et riigid seda arutaksid,» ütles Hultqvist.

Kommenteerides Rootsi seisukohta seoses Ukraina presidendi Petro Porošenko ettepanekuga organiseerida Ukraina idaosas ÜRO rahuvalveoperatsioon ELi riikide osalusel, ütles Hultqvist, et küsimust tuleb arutada ELi tasandil, kuid tunnistas, et operatsioon oleks keeruline.

Minister osales eelmisel nädalal Riias Euroopa Liidu kaitseministrite mitteametlikul kohtumisel, kus arutati hübriidsõda ja ELi võimekust sellele reageerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles