Lukašenka: EL-Valgevene suhted pole enam nii hägused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipead otsisid Ukraina konfliktile lahendust ka 11. veebruaril. Kohtumise Minsk-2 n-ö peremees ehk Valgevene liider Aleksandr Lukašenka (vasakul) koos Vene presidendi Vladimir Putini, Saksa liidukantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi François Hollande'i ja Ukraina riigipea Petro Porošenkoga.
Riigipead otsisid Ukraina konfliktile lahendust ka 11. veebruaril. Kohtumise Minsk-2 n-ö peremees ehk Valgevene liider Aleksandr Lukašenka (vasakul) koos Vene presidendi Vladimir Putini, Saksa liidukantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi François Hollande'i ja Ukraina riigipea Petro Porošenkoga. Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka on häälestunud heale dialoogile Euroopa Liiduga.

«Loodan, et see on hea dialoogi algus, kuigi me oleme viimasel ajal EL-Valgevene suhetest üksjagu palju rääkinud. Arvan, et see on vajalik, et see liikumine läheb õiges suunas. Igatahes ei ole Valgevene ja Euroopa Liidu suhted enam nii hägused kui varem,» ütles Lukašenka teisipäeval kohtudes Euroopa välisteenistuse peasekretäri asetäitja Helga Schmidiga.

Lukašenka sõnul on Valgevene valmis kujundama EL-iga suhted võrdõiguslikul ja mittediskrimineerival alusel.

Ühtlasi osutas ta Valgevene rollile Euroopa julgeolekus.

«Te mõistate viimaste sündmuste valguses, et Valgevene on üks neid riike, neid lülisid, mis võib Euroopa julgeoleku kujundamisel tähtsat rolli etendada. Sõja ja rahu küsimuse kõrval kahvatuvad kõik teised. Selles mõttes ei saa riik, mis asub geograafiliselt Euroopa südames, kuidagi olla tähtsusetu ja jätta neid küsimusi mõjutamata,» tähendas Lukašenka.

Schmid rõhutas omakorda, et EL sooviks olla Valgevenega heades suhetes. «Me oleme teile väga tänulikud kõige selle eest, mis te teete meie regiooni tabanud väga keerulise kriisi lahendamiseks,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles