USA eksperdid: Põhja-Koreal võib 2020. aastaks olla 100 tuumalõhkepead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Põhja-Korea juht Kim Jong Un
Pildil Põhja-Korea juht Kim Jong Un Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ilmselt laiendab oma tuumaprogrammi järgmise viie aasta jooksul ning halvima stsenaariumi korral omada 2020. aastaks 100 tuumalõhkepead, hoiatasid USA eksperdid teisipäeval.

Euroopa kompaniid võivad tahtmatult kaasa aidata Pyongyangi tuumaprogrammile, tarnides oma seadmeid Hiinale, mis neid edasi suunab, ütlesid John Hopkinsi ülikooli USA-Korea instituudi teadurid.

Joel Wit ütles 15 kuud kestnud uurimisest esimest kokkuvõtet tehes, et uurimise järeldused on väga murettekitavad.

Kuigi Põhja-Korea tuumaprogramm on endiselt suur küsimärk, arvavad eksperdid, et Pyongyangil on praegu 10-16 tuumarelva, mis põhinevad kas plutooniumil või rikastatud uraanil.

Põhja-Korea edasise tegevuse osas on uurijad välja pakkunud kolm võimalikku arengut.

Esimese stsenaariumi korral kahekordistab Pyongyang on senist relvaarsenali 20 tuumarelvani, mida saab toimetada sihtmärkideni Rodong-klassi keskmaarakettidega.

Teise ja kõige tõenäolisema stsenaariumi kohaselt suudab Põhja-Korea valmistada 2020. aastaks 50 tuumarelva.

Halvima stsenaariumi korral kasvab aga Põhja-Korea tuumarelvaarsenal arvatust kiiremini ning võib 2020. aastaks ulatuda 100 relvani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles