Maailma kõige kuulsama sõjafoto tegemisest möödus 70 aastat, Ukraina separatistid tegid seda järgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid püstitamas Teise maailmasõja ajal Iwo Jimal Suribachi mäele USA lippu
USA sõdurid püstitamas Teise maailmasõja ajal Iwo Jimal Suribachi mäele USA lippu Foto: SCANPIX

USA fotograaf Joe Rosenthal tegi 1945. aasta veebruaris foto, mida seni peetakse maailma kõige kuulsamaks ja levinumaks sõjafotoks.

Pildil on grupp USA sõdureid, kes panevad Jaapani Iwo Jima saare Suribachi mäele USA lipu püsti, edastab iltasanomat.fi.

23. veebruaril 1945 tehtud foto sai juba samal aastal maineka Pulitzeri auhinna.

Tegemist ei ole siiski fotoga, mis kirjeldaks tegelikult toimunut. Esimeses lipu tõstmises kasutati liiga väikest USA lippu, mis ei paistnud 169-meetriselt mäelt alla mererannale.

Paar tundi hiljem saadi suurem lipp ning liputõstmine lavastati uuesti. Rosenthal jõudis kohale viimasel hetkel, et see ajalooline sündmus jäädvustada.

Iwo Jima liputõstmisest sai eeskuju, mida aastakümnete jooksul on jäljendanud paljud erinevate riikide sõjaväelased.

Üks sellistest fotodest kujutab Nõukogude Liidu Punaarmee sõdureid, kes panevad Teise maailmasõja lõpupäevil oma riigi lipu Berliinis Saksamaa riigipäevahoonele.

Ka see foto oli lavastus, sest esimene Nõukogude Liidu lipp pandi juba varem Saksa riigipäevahoone katusele lehvima.

Ilmnes, et Ida-Ukraina venemeelsetel separatistidel on oma versioon kuulsast Iwo Jima liputõstmisest.

Youtube´i jõudis 18. veebruaril liputõstmine separatistide poolt vallutatud Debaltseves. Ukraina väeüksused pidid taganema ning linn langes separatistide kätte, kes tõstsid seal üles Novorossija lipu.

Mitmed meediaallikad võrdlesid Ida-Ukrainas Novorossija lipu püstitamist 70 aastat tagasi Iwo Jimal toimunuga ning leiti sarnasusi.

Teise maailmasõja Iwo Jima lahing kestis 19. veebruarist kuni 26. märtsini. USA kasutas Vaikses ookeanis asuvat Iwo Jima saart kohana, kust tehti rünnakuid Jaapani põhisaartele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles