Kahtlustus: CIA piinas Poola salavanglas kinnipeetavaid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abd al-Rahim al-Nashiri 2002. aastal.
Abd al-Rahim al-Nashiri 2002. aastal. Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuur (CIA) tunnistas esmakordselt salavangla olemasolu Poolas ja kahtlustab agentuuri töötajaid seal üle kuulatud kahtlusaluse piinamises.

Uudisteagentuuri AP andmetel kasutas endine Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agent ja CIA ohvitser koodnimega «Albert» Poola idaosas Szymany lennuvälja lähistel asuvas salavanglas kinnipeetava hirmutamiseks elektritrelli ja poolautomaatset käsirelva, vahendas Poola raadio koduleht.

Väidetavalt langes vägivalla ohvriks Saudi Araabia kodanik Abd al-Rahim al-Nashiri, keda kahtlustati 2000. aastal USA sõjalaevale USS Cole korraldatud rünnakus, milles sai surma 17 ja vigastada 39 USA mereväelast.

Terroriorganisatsiooniga al-Qaeda seostatav mees peeti kinni 2002. aastal ja väidetvalt toimus ülekuulamine Poolas kuni 2003. aasta alguseni.

CIA uurimisraporti kohaselt andis loa ülekuulamisel keelatud vahendite kasutamiseks «Alberti» järelvaataja «Mike», kes ei taotlenud selleks CIA peakorteri luba. Agentuuri teatel said mõlemad töötajad hiljem selle eest ka noomituse, kuid pääsesid tõsisemast karistusest. 

2009. aastal teatas USA administratsioon, et Guantanamo sõjakuritegude tribunal on al-Nashirile esitatud süüdistustest loobunud. Ühtlasi oli al-Nashiri viimane kurikuulsa kinnipidamisasutuse vang, kelle juhtum oli kohtus. Sellele vaatamata viibiv al-Nashiri endiselt Guantanamos.

Kuigi CIA kinnitas salajaste kinnipidamiskohtade olemasolu Poola territooriumil, on endine Poola riigipea Aleksander Kwasniewski ja ekspeaminister Leszek Miller salajase vangla olemasolu eitanud.

Euroopa Komisjon on hoiatanud, et ükskõik millist ühenduse liikmesmaad, kes tabatakse põhiinimõiguste rikkumiselt, võivad oodata sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles